no niin, tässä sitä lupaamaani infoa kasvivärjäyksestä. tieto on kotoisin tästä kirjasta:

askartelekaunista405.jpg

maija paavilainen: askartele kaunista kotiin luonnon materiaaleista

kaunis kuvitus on ulla paakkunaisen käsialaa

suosittelen kirjaa muuten melkein jokaiselle :), siellä on paljon kivoja juttuja ja kirja on tehty vuodenaikojen tahtiin, alkaen keväästä. sieltä löytyy tosi paljon tosi ihania juttuja, ja myös ihan simppeleitä juttuja jos lapsille haluaa opettaa..vaikka käpyeläinten ja kivipeikkojen tekemistä ja semmosia. loistava kirja.

se mainostuksesta, nyt asiaan.

väriainekasvien kerääminen:

tarvitset tuoreita kasveja vähintään neljä kertaa lankojen painon verran ja kuivia kasveja vieläkin enemmän. mitä enemmän kasveja, sitä voimakkaampi väri. juhannus on parasta vihreiden väriainekasvien keruuaikaa. lehdistä ja vihreistä kasveista saa kellertäviä ja kellanvihreitä värisävyjä. kerää koivun, pajun ja osmankäämin lehtiä sekä nokkosta, suolaheinää, apilaa, horsmaa ja mesiangervoa. havuista saat harmaanvihreitä sävyjä. pakasta tai kuivaa vihreät kasvit jos ehdit värjätä vasta talvella.

useimpien kukkien terälehdet eivät sisällä sellaista väriainetta, joka siirtyisi värjäykseessä lankoihin. keltaista väriä saa kuitenkin esim pietaryrtin kukinnoista:

262px-Pietaryrtti.jpg

kerää kukkakasvit aurinkoisella säällä ja poista vihreät osat ennen käyttöä.

myös puunkuoria ja käpyjä voi käyttää värjäykseen,  niistä saadaan ruskeita sävyjä. puunkuori irtoaa parhaiten keväällä, mutta kerää kuorta vain kaadetuista tai kaadettaviksi aiotuista puista. käpyjä voit kerätä ympäri vuoden: voimakkain sävy saadaan yli talven maassa lojuneista kävyistä. pilko kuoret ja kävyt edellisenä iltana ja anna liota vedessä yön yli. käytä liotusvesi väriliemenä.

marjoilla saa harvoin pysyviä värejä. poikkeuksena ovat tuomen marjat, joista saadaan vaaleaa lilaa.

myös juuria, jäkäliä, sammalia ja sieniä voi käyttää väriainekasveina.

purettaminen

kasviväreillä värjättävät langat pitää purettaa eli ne pitää käsitellä kemikaaleilla, jotta väriaineet tarttuvat lankaan ja väreistä tulee kirkkaita ja kestäviä. puretus voidaan tehdä joko ennen värjäystä tai sen aikana. puretusaineista aluna ei muuta kasvista saatavan värin sävyä, muilla puretusaineilla voidaan sen sijaan sävyttää värjättävää lankaa. puretusaineet saattavat ärsyttää ihoa ja silmiä, joten käytä syojakäsineitä ja huolehdi tuuletuksesta. tässä ohjeessa puretus tehdään värjäyksen yhteydessä ja siihen käytetään alunaa. käytä alunaa 20 g / 100 g lankaa. liuota aluna lämpimään veteen kannellisessa lasipurkissa. alunaa saa apteekista

 

tarvikkeet:

väriainekasveja halutun värin mukaan

valkaistua tai valkaisematonta villalankaa

ruostumaton teräskattila (!!astioita ei saa käyttää ruuanvalmistukseen värjäyksen jälkeen!!)

siivilä

muoviämpäreitä

puretusainetta

kannellinen lasipurkki

puukeppejä väriliemen sekoittamiseen ja lankojen nosteluun

kumikäsineet

vesilämpömittari

1. kerää väriainekasvit ja punnitse sekä kasvit että langat. kaada kasvit kattilaan ja lisää vettä niin paljon että kasvit peittyvät kunnolla. anna väriliemen kiehua 1-3 tuntia. puunkuoria ja käpyjä pitää keittää muita kauemmin. jäähdytä ja siivilöi liemi.

2. sido lankavyyhti löyhästi puuvillalangalla kolmesta-neljästä kohdasta ja upota lämpimällä vedellä täytettyyn muoviämpäriin. liuota aluna (20g/100g) lämpimään veteen kannellisessa lasipurkissa.

3. mittaa teräskattilaan jokaista 100 lankagrammaa kohti 6 litraa värilientä ja lämmitä se kädenlämpöiseksi. nosta märät langat liemeen ja kuumenna hitaasti. kun liemi on 50-asteista, nosta langat pois ja kaada liuotettu puretusaine liemeen. sekoita hyvin. nosta langat takaisin ja liikuttele varovasti viiden minuutin ajan. kuumenna liemi sitten hitaasti 80-90-asteiseksi ja anna lankojen värjäytyä tässä lämpötilassa vähintään tunnin. liemi ei saa kiehua värjäyksen aikana. jätä langat jäähtymään väriliemeen.

4. kun väriliemi on kädenlämpöistä, aloita lankojen huuhtelu. huuhtele väljässä vedessä ja viilennä veden lämpöä asteittain. huuhdo kunnes vesi on kirkasta. kaada viimeiseen huuhteluveteen loraus etikkaa. voit myös pestä langat hellävaroen kuten villavaatteen.

5. kuivaa lankavyyhteä aluksi vaakatasossa ja ripusta se sitten ilmavaan paikkaan kuivumaan.

 

villalanka värjäytyy luonnonkuiduista parhaiten. pieniä määriä voi värjätä kattilassa liedellä. isot lankamäärät kannattaa värjätä kesällä ulkona esim. muuripadassa.

*****

minä ainakin aion kesällä kokeilla, kyllä. eli jos jollakulla pyörii nurkissa ylimääräinen iiiiso kattila niin ilmoittautukoon. tai jos tuota valkoista villalankaa sattuu olemaan ylimääräistä..

koolauksella meinasin kyllä ensin vähän niinku harjotella. toistaseks en oo vielä niitä tilannut kun on ollu aika lailla tekemistä ilman värjäyskokeiluitakin..

jos muuten kokeilette tota kasvivärjäystä ni käykää kertomassa, kiva nähdä muittenkin yritelmiä ja viritelmiä :).